Hvordan søger jeg barselsdagpenge?

Jordan

Du kan søge om barselsdagpenge ved at henvende dig til din arbejdsgiver. Det er herefter deres job at oplyse Udbetaling Danmark om dette, hvilket de kan gøre på virk.dk/barselsdagpenge. Du vil herefter modtage et brev fra digital post, som giver dig mulighed for at søge om barselsdagpenge. Der er dog nogle få regler, som du bør være opmærksom på:

  • Du skal søge 8 uger efter fødslen i så fald, du ikke får løn under din orlov
  • Du skal søge 8 uger efter at selve lønudbetalingen stopper i så fald, du ikke får løn under din orlov.
  • Du skal søge 8 uger efter første orlovsdag.

I så fald at du har flere arbejdsgivere, er det vigtigt, at du giver alle dine arbejdsgivere besked om din graviditet, da du på den måde er sikker på, at du får de barselspenge, som du nu engang har ret til.

Det er vigtigt, at du overholder fristerne når du søger om barselsdagpenge, da det ellers kan betyde, at du ikke kan nå at få udbetalt dagpenge i den periode, som ansøgningen gælder. Dog anses barselsdagpengene som værende ubrugte, og du kan ansøge om dem på ny i en ny orlovsperiode.

Hvornår modtager jeg barselsdagpenge?

Så snart din ansøgning er blevet behandlet af Udbetaling Danmark, vil du kunne se datoen for din første udbetaling i det brev, som du modtager via Digital Post. Sagsbehandlingsfristen for en ansøgning er 3 uger fra den dag, hvor Udbetaling Danmark har modtaget ansøgningen. Behandling af ansøgningen tager i gennemsnit 15 hverdage.

Du vil få det udregnede beløb udbetalt på den sidste torsdag hver måned. I så fald at en torsdag falder på en helligdag, så vil udbetalingen falde på den foregående hverdag. Udbetalingsperioden dækker op til og med den sidste søndag inden den månedlige udbetaling.

For at være sikker på, at din ansøgning bliver behandlet så hurtigt som muligt er det en god ide, at være opmærksom på at alt den nødvendige dokumentation er vedhæftet, samt at dine oplysninger i folkeregistret er korrekte.

Hvor længe kan jeg modtage barselsdagpenge?

Mødre kan modtage barselsdagpenge i 4 uger før, og 14 dage efter fødslen har fundet sted, og fædre har ret til 2 ugers barselsdagpenge i 2 uger efter fødslen.

Forældre har tilsammen ret til 32 ugers barselsdagpenge. Dette betyder, at hvis moderen modtager barselsdagpenge i 20 uger efter udløbet af de 14 ugers barselsorlov, så kan faderen kun få barselsdagpenge i 12 uger udover de første to uger.

Det er muligt at forlænge forældreorloven til 40 eller 46 uger. Man har dog stadig kun ret til barselspenge i 32 uger. Det er dog muligt at nedsætte betalingen, således, de kan blive udbetalt ud over hele perioden i stedet.

Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver skal melde dit fravær til Udbetaling Danmark, før at i kan modtage barselsdagpenge.

Har du brug for mere hjælp?

Har du flere spørgsmål om barseldagpenge, så kan du finde hjælp på borger.dk/barselsdagpenge. Du kan her få svar på de mest stillede spørgsmål se, hvilke frister du skal huske samt beregne og planlægge din orlov.