Mål din bredbåndsforbindelse med en gratis hastighedstest

Jordan

Hvorfor skal du måle din bredbåndsforbindelse? Det skal du, fordi du betaler for en bestemt hastighed, og du skal jo gerne have den hastighed, du betaler for. Det kan du tjekke med en hastighedsmåling på nettet. Får du den hastighed, du betaler for? Det gør du forhåbentlig, og så er alt godt. Sådan da.

For måske oplever du hastigheden på din bredbåndsforbindelse som langsom? Hvis du nu konstaterer ved en hastighedstest, at du faktisk får den hastighed, du abonnerer på, ja så kan det måske være en god ide at opgradere din bredbåndsforbindelse. Tjek din hastighed og få syn for sagn. Hvad er fakta.

Mange steder på nettet tilbydes hastighedstests, eller speedtest som det også kaldes. Det er det samme. En sådan test er gratis at udføre, og du vælger selv hvilken udbyder, du vil benytte. Alle udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder på deres respektive hjemmesider gratis hastighedstest af bredbåndsforbindelse. Du behøver ikke være kunde det pågældende sted for at lave testen.

Der findes også mange uafhængige hjemmesider, der tilbyder hastighedstest af bredbåndsforbindelser. Du vælger selv. Det er en fordel at lave testen på forskellige hjemmesider, fordi du får noget at sammenligne med. Det giver et mere sikkert resultat. Lav i alle tilfælde testen flere gange.

Sådan udfører du hastighedstesten

Når du udfører testen, skal du være omhyggelig med at fælge fremgangsmåden. De fleste steder er systemet det samme, og du følger bare instruktionerne. Det vigtigste er, at der ikke er andre end dig, der er online samtidig på den samme forbindelse, når du laver testen. Hvis en anden i husstanden streamer film, vil det nedsætte hastigheden på din forbindelse. Så tjek, at de andre ikke er online.

Desuden er det vigtigt at huske, at den hastighed, du er blevet lovet af din udbyder, gælder for en kablet forbindelse. Ikke for Wi-Fi. Mange ting kan spille ind på hastigheden via Wi-Fi, så det kan du ikke regne med. Du skal sætte et kabel i din PC og forbinde det til din router. Så er du klar. Næsten.

Husk desuden at afbryde både antivirus og VPN. Samtidig må du ikke have andre vinduer i din browser åbne, mens du udfører testen. Kun det vindue, der er nødvendigt for at være på besøg hos den udbyder af hastighedstest, som du har valgt. Nu kan du udføre testen, og det med bare et enkelt klik på IT-borger.dk.

Resultatet får du i løbet af få sekunder, og det viser hastigheden for både download og upload. Gentag testen flere gange, gerne hos forskellige udbydere, og sammenlign resultaterne. Er det, som du forventede? Vær opmærksom på, at det normalt kun er fibernet, der giver samme hastighed på down- og upload. Andre forbindelser har normalt langt lavere hastighed for upload. Hvis resultatet for download ligger langt under det, du abonnerer på, bør du kontakte din udbyder.